I et land der enkelte fremdeles sverger til utedo på hytta, er det ikke overraskende at nyvinninger på toalettfronten bruker litt tid på å få et ordentlig fotfeste. Slik er det også med dusjtoalettet. Mens vann lenge har vært foretrukket fremfor papir etter toalettbesøk i Øst-Asia, og særlig i Japan – og til tross for at bideer er vanlig i en rekke europeiske land – er det fremdeles få nordmenn som har investert i et dusjtoalett.
De seneste årene har antallet likevel økt, og nå ser vi at stadig flere får øynene opp for den hygieniske og komfortable måten å vaske seg på etter et toalettbesøk.
Riktignok har de fleste av oss fremdeles til gode å prøve et dusjtoalett, men for de som får muligheten er reaksjonen ofte den samme: Dette er noe vi vil ha på vårt eget bad!
Bedre hygiene med dusjtoalett
Vann er en naturlig del av hygiene og renslighet. Vi vasker kroppen vår, ansiktet vårt og hendene våre med vann. De samme gjelder klær, håndklær, sengetøy, oppvask, gulv, hus, bil og kjæledyr. Det finnes nærmest ikke en situasjon der vann ikke er en naturlig del av rengjøringen.
Unntaket er etter toalettbesøk. Da bruker vi i stedet papir.
Personlig hygiene er en av de vanligste årsakene til at flere nå velger å investere i et dusjtoalett. Varmt vann gir en grundigere rengjøring enn toalettpapir, og oppleves i tillegg i mer forfriskende.
Mange dusjtoalett kommer også med teknologi og funksjoner som gjør selve dobesøket mer hygienisk. Toalettseter som åpner seg automatisk, og dusjstråler og lufttørking som styres ved hjelp av fjernkontroll eller via en mobilapp gjør at du kan gjennomføre hele prosessen uten å på noe tidspunkt måtte berøre toalettet med hendene.
Selv rengjøringen av dusjtoalettet er mer hygienisk, da de fleste modeller kommer uten spylekant – et ettertraktet samlingssted for bakterier – og har “quick release”-funksjoner som gjør det enkelt å koble av setet for å komme enklere til overalt.