“Så mye koster en dusj akkurat nå”, og ulike variasjoner av denne overskriften, er et av medienes hyppigst brukte virkemidler for å illustrere høye strømpriser. Prisen regnes ut basert på den aktuelle strømprisen, og hvor mye vann som må varmes opp i forbindelsene med en dusj – på eksempelvis fem minutter.
Selv om dette kan gi oss et godt bilde på den generelle strømprisen, tar ikke disse estimatene høyde for én særlig viktig faktor – nemlig tilstanden til varmtvannsberederen din.
Tusenvis av boligeiere bør skifte varmtvannsbereder
Ifølge forskningsinstituttet SINTEF har varmtvannsberedere i rustfritt stål en teknisk levetid på 15-30 år, og en anbefalt brukstid på om lag 20 år. For eldre beredere i stål eller kobber er levetiden på 10-20 år, og anbefalt brukstid ca. 15 år.
En undersøkelse gjennomført i 2014 (den seneste undersøkelsen vi kunne finne) viste det seg at om lag 14 prosent av alle landets husstander – den gang i underkant av 300.000 boliger – hadde varmtvannsberedere som var over 20 år gamle. Ytterligere sju prosent hadde beredere som var mellom 16 og 20 år gamle.
Siden den gang har trolig mange av disse husstandene skiftet ut sine varmtvannsberedere, men fremdeles sitter tusenvis boligeiere i Norge – enten bevisst eller ubevisst – på beredere det er på høy tid å skifte ut.
Et effektivt grep for å senke strømforbruket
Det er ikke tilfeldig at mediene velger prisen på en dusj for å illustrere strømkostnader. Foruten oppvarming av boligen – som er i en klasse for seg selv når det kommer til strømforbruk – er nettopp varmtvann det som trekker mest strøm hjemme hos deg.
Ifølge en oversikt publisert i Teknisk Ukeblad bruker et gjennomsnittlig hjem om lag 3600 kW/t årlig – eller ca. 20 prosent av det totale strømforbruket – på oppvarming av vann. Det er mer enn du bruker på belysningen, tørketrommelen, vaskemaskinen, oppvaskmaskinen, kjøleskapet, fryseboksen, komfyren, kjøkkenviften, kaffetrakteren, stereoanlegget og TVen til sammen.
Gamle varmtvannsberedere kan ofte føles varme på utsiden. Årsaken til dette er dårlig isolasjon. Dette er nemlig en av hovedforskjellene på gamle og nye beredere. Fordi nye varmtvannsberedere er isolert med skumisolasjon eller mineralull, holder de mye bedre på varmen. En 20 år gammel bereder vil ha et varmetap som er over dobbelt så høyt som en moderne variant.
Med andre ord er det å skifte ut varmtvannsberederen et av de mest effektive grepene du kan gjøre for å redusere strømforbruket og strømkostnadene.